Hej , välkommen tillbaka!

På Industriarbetsgivarguiden finns information som är relevant och intressant för dig som arbetsgivare. Vi svarar på de vanligaste frågorna som våra medlemsföretag ställs inför, exempelvis hur du hanterar en uppsägning, vad du behöver tänka på vid sjukskrivningar och vilka regler som styr ledighet för fackligt uppdrag.

I arbetsgivarguiden finner du även våra kollektivavtal och blanketter t ex för anställningsbevis, skriftlig erinran och för avslutande av anställning.

För att ta del av materialet måste du vara medlem och inloggad.

Använd menyn för att navigera i guiden eller skriv in det du söker i fältet nedan.

Har du feedback?

Industriarbetsgivarguiden har fått nytt utseende och nya funktioner för att underlätta för dig som användare. Saknar du någonting eller vill du rapportera ett fel? Vi tar gärna emot dina synpunkter. Vänligen kontakta info@industriarbetsgivarna.se.


Populära frågor just nu

Korttidsarbete och korttidspermittering – vanliga frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna om korttidsarbete och korttidspermittering här:

Coronaviruset – vanliga frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna om coronaviruset här:

Coronaviruset – vad gäller för dig som arbetsgivare?

Regeringens lagförslag och myndigheternas hantering förändras och utvecklas ständigt. Därför kan även våra centrala kollektivavtal om korttidsarbete och korttidspermittering samt våra råd ändras och uppdateras. Du hittar senaste informationen för respektive avtalsområde här.

Frågor och svar om nya regler för karensavdrag

Vid årsskiftet 2018-2019 slopades karensdagen och istället infördes ett nytt system med karensavdrag. Kollektivavtalen har anpassats till den nya lagtexten i sjuklönelagen. Industriarbetsgivarna har sammanställt ett fråge- och svarsdokument med exempel på hur det nya avdraget ska tillämpas i våra kollektivavtal. Läs mer här

Omorganisation och arbetsbrist

I vår rådgivning börjar vi få fler frågor om omorganisation och arbetsbrist. Vi har en skrift  som beskriver processen, ta del av den här. Materialet finns nu också översatt till engelska. Här finns våra publikationer.

Anmälan öppen till avtalskonferenserna

Avtalsförhandlingarna pågår för fullt. När de nya avtalen är klara genomför Industriarbetsgivarna avtalskonferenser digitalt, där 2020 års avtal presenteras. Datum och tider för de olika avtalskonferenserna inom respektive bransch hittar du via länken nedan.

Mer information och anmälan

Tips på utbildningar och kurser för kompetensutveckling

Vi har samlat tips på utbildningar och kurser som kan användas i samband med korttidsarbete. Utbildningarna är digitala, kostnadsfria och arrangeras av en mängd olika aktörer, från arbetsmarknadens parter till myndigheter, högskolor och universitet.

Läs mer här.

Nu släpper vi höstens kurser digitalt

Nu kan vi erbjuda våra avtalskurser samt kurser i arbetsmiljö och arbetsrätt virtuellt via Microsoft Teams till ett starkt rabatterat pris om 1 900 kr (exkl. moms) per kurs. Varje kurs är uppdelad i två block på vardera två och en halv timme.

Mer information och anmälan här.

Frågor om entreprenadrätt?

Industriarbetsgivarna har nu möjlighet att hänvisa entreprenadjuridiska frågor, som exempelvis upphandlingsfrågor, vidare till Sveriges Byggindustrier. Kontakt sker via Industriarbetsgivarnas ordinarie rådgivning. Klicka på länken för mer information om kostnader och öppettider.

Till rådgivningen