Hej , välkommen tillbaka!

På Industriarbetsgivarguiden finns information som är relevant och intressant för dig som arbetsgivare. Vi svarar på de vanligaste frågorna som våra medlemsföretag ställs inför, exempelvis hur du hanterar en uppsägning, vad du behöver tänka på vid sjukskrivningar och vilka regler som styr ledighet för fackligt uppdrag.

I arbetsgivarguiden finner du även våra kollektivavtal och blanketter t ex för anställningsbevis, skriftlig erinran och för avslutande av anställning.

För att ta del av materialet måste du vara medlem och inloggad.

Använd menyn för att navigera i guiden eller skriv in det du söker i fältet nedan.

Har du feedback?

Industriarbetsgivarguiden har fått nytt utseende och nya funktioner för att underlätta för dig som användare. Saknar du någonting eller vill du rapportera ett fel? Vi tar gärna emot dina synpunkter. Vänligen kontakta info@industriarbetsgivarna.se.


Populära frågor just nu

Kärlek på jobbet – vad gäller för arbetsgivaren?

Att kärleksrelationer uppstår på en arbetsplats är inget konstigt. Kollegor tillbringar mycket tid tillsammans och delar ofta värderingar och intressen. Vi har samlat några saker som kan vara bra att tänka på som arbetsgivare här.

VABruari – vad gäller för arbetsgivaren?

Februari – eller VABruari – närmar sig och många behöver vara hemma för vård av barn. Klicka gärna in på vår sida om Tillfällig föräldrapenning för att se vad som gäller.

Från årsskiftet: Skärpta straffrättsliga sanktioner mot företag

Vid årsskiftet införs nya bestämmelser i brottsbalken (1962:700) avseende företagsbot. Ändringarna innebär i huvudsak bredare ansvarsförutsättningar samt kraftigt höjda maxbelopp för företagsbot. Camilla Garfvé, rådgivare och förhandlare på Industriarbetsgivarna, redogör i korthet för de nya bestämmelserna.  Läs mer här

Frågor och svar om nya regler för karensavdrag

Vid årsskiftet 2018-2019 slopades karensdagen och istället infördes ett nytt system med karensavdrag. Kollektivavtalen har anpassats till den nya lagtexten i sjuklönelagen. Industriarbetsgivarna har sammanställt ett fråge- och svarsdokument med exempel på hur det nya avdraget ska tillämpas i våra kollektivavtal. Läs mer här

Omorganisation och arbetsbrist

I vår rådgivning börjar vi få fler frågor om omorganisation och arbetsbrist. Vi har en skrift  som beskriver processen, ta del av den här. Materialet finns nu också översatt till engelska. Här finns våra publikationer.

Frågor om entreprenadrätt?

Industriarbetsgivarna har nu möjlighet att hänvisa entreprenadjuridiska frågor, som exempelvis upphandlingsfrågor, vidare till Sveriges Byggindustrier. Kontakt sker via Industriarbetsgivarnas ordinarie rådgivning. Klicka på länken för mer information om kostnader och öppettider.

Till rådgivningen

Verksamhetsförändring tema på arbetsrättsdag

Industriarbetsgivarna bjöd återigen in till arbetsrättsdag, en heldag om verksamhetsförändring – omställning och arbetsbrist. På programmet stod bland annat ekonomisk utveckling med fokus på sysselsättning, verksamhetsförändring – praxis från Arbetsdomstolen samt omställning och försäkringsfrågor. Läs mer här. Presentationerna från arbetsrättsdagen hittar du här.

Industriarbetsgivarnas kursutbud

Varje år hjälper vi våra medlemsföretag med tusentals frågor. Vi vet vad som är viktigt för dig i ditt dagliga arbete. Det är utifrån denna kunskap och erfarenhet som vi har tagit fram vårt unika kursutbud.

Läs mer om våra kurser