Hantering vid varsel – skyldighet för arbetsgivare

Uppdaterad 18 augusti 2023

Nedskärningar och omorganisationer kan innebära att tjänster försvinner och medarbetare kanske måste sägas upp på grund av arbetsbrist.

En arbetsgivare som avser att inskränka, eller lägga ned driften i sin verksamhet måste vidta en rad olika åtgärder enligt olika arbetsrättsliga lagar, t ex medbestämmandelagen (MBL) och lagen om anställningsskydd (LAS). Skyldigheter kan också finnas i kollektivavtal.

Arbetsgivaren har också skyldighet att varsla Arbetsförmedlingen i enlighet med lagen om vissa anställningsfrämjande åtgärder (Främjandelagen).

För det fall arbetsgivaren avser att genomföra en driftinskränkning som berör minst fem arbetstagare ska varsel till Arbetsförmedlingen ske. Detta gäller också om driftinskränkningen under en period av 90 dagar kan antas föra med sig att antalet uppsägningar sammanlagt blir minst 20 arbetstagare.

Som arbetstagare räknas alla anställda oavsett anställningsform. Antalet arbetstagare som berörs av driftsinskränkningen är samtliga som får sluta sin anställning p.g.a. arbetsbrist.

  • Om 5-25 personer berörs ska arbetsgivaren varsla minst två månader innan den första berörda personen slutar sin anställning.
  • Om 26-100 personer berörs ska arbetsgivaren varsla minst fyra månader innan den första berörda personen slutar sin anställning.
  • Om fler än 100 personer berörs ska arbetsgivaren varsla minst sex månader innan den första berörda personen slutar sin anställning

Om driftsinskränkningen i stället medför att arbetsgivaren måste permittera medarbetare ska varsel ske minst en månad innan permitteringen träder i kraft.

Om arbetsgivaren genomför en driftsinskränkning som berör minst fem visstidsanställda, vars anställning avbryts i förtid med anledning av arbetsbrist, ska arbetsgivaren anmäla varsel minst sex veckor innan den första berörda personen slutar sin anställning.

Syftet med varselreglerna är att Arbetsförmedlingen ska få tid att planera och vidta de åtgärder som behövs för att underlätta omställningen för berörda arbetstagare.

I stället för att varsla Arbetsförmedlingen kan arbetsgivaren lämna en skriftlig underrättelse till Arbetsförmedlingen om att arbetsgivaren påkallat, eller avser att påkalla, förhandling enligt 11 § medbestämmandelagen om en sådan förändring av sin verksamhet som medför eller kan medföra en driftsinskränkning. För underrättelsen gäller i huvudsak samma regler som för varsel, i fråga om tider och innehåll.

Varselanmälan samt mer information finns på Arbetsförmedlingens hemsida.